Ponad 230 osób stawiło się w sobotę nad zalewem w Bliżynie, aby aktywnie pożegnać tegoroczne wakacje ze Starostwem Powiatowym. Wspólnie z piechurami w trasę wyruszył starosta skarżyski Jerzy Żmijewski oraz członkowie zarządu: Katarzyna Bilska, Anna Leżańska i Bogusława Krawczyńska.

Marszobieg Powiatowy „Żegnamy wakacje” rozpoczął się przy altanie nad zalewem w Bliżynie. Tu autokarami przyjechali uczestnicy ze wszystkich gmin powiatu skarżyskiego.

Dziesięciokilometrowa trasa marszobiegu zaczynała się i kończyła nad zalewem Bliżyn a prowadziła lasami Suchedniowsko-Oblęgorskiego Parku Krajobrazowego przez Piekło Dalejowskie i Bramę Piekielną. Druga, krótsza wokół bliżyńskiego zalewu była przeznaczona dla osób z małymi dziećmi. Kto wybrał dłuższą trasę, mógł podziwiać niezwykłe walory przyrodnicze naszego powiatu.

Tradycyjnie w marszobiegu udział mógł wziąć każdy, niezależnie od wieku. Wśród uczestników były zaledwie jednoroczne maluchy, jak i seniorzy. Tym razem najstarszą uczestniczką była 87-letnia Krystyna Dubiel. Natomiast najmłodszymi uczestnikami byli: Julia Furmańczuk, Marcel  Januszko i Aleksander Borowiec. Wszyscy mieli zaledwie rok i dostali od organizatorów drobne upominki.  Największe atrakcje czekały jednak na mecie. Pierwszą nagrodę otrzymał Gabryś, który przybiegł na metę jako pierwszy.

Potem był czas na konkursy dla dorosłych np. zabawy z balonem, dojenie krowy, pociąg, zabawy ze spinaczami,  konkurs na przysłowia, jak i dla dzieci. np. konkurs na najpiękniejszy zamek z piasku. Wygrała grupa, która zbudowała zamek z internetem w składzie: Ala Świerczyńska, Hania Okrasa, Amelia Brzezińska i Staś Okrasa. Dla każdego kto wziął w nich udział czekały atrakcyjne nagrody.

Ponadto dla każdego czekał pyszny poczęstunek. Tym razem włączyły się w jego organizację panie ze Stowarzyszenia „Kobiety Aktywne” z Zagórza z gminy Łączna, które zorganizowały Festiwal Pierogów. Przygotowały one dziesięć rodzajów różnorakich pierogów tj. z mięsem i kapustą, z kaszą i grzybami, z kapustą i grzybami, ruskie, ze szpinakiem i serem fetą, z serem na słodko, z owocami i drożdżowe z pieczarkami. Każdy miał możliwość degustacji, bo panie zrobiły ponad 1000 pierogów.

 

DSC 8823

DSC 8729DSC 8729DSC 8729DSC 8729DSC 8729DSC 8729DSC 8729

DSC 8824DSC 8824DSC 8824DSC 8824DSC 8824DSC 8824DSC 8824DSC 8824DSC 8824

DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908DSC 8908

DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095DSC 9095

OP3B7958.MOV snapshot 00.23 2017.08.28 10.49.08OP3B7958.MOV snapshot 00.23 2017.08.28 10.49.08OP3B7958.MOV snapshot 00.23 2017.08.28 10.49.08

Więcej zdjęć jest dostępnych na stronie FB Powiatu skarżyskiego.

Tekst: Beata Wojciechowska
Foto: Jolanta Jagiełło, Łukasz Wisowaty 

 

skarzyski-powiat-z-widokiem