• Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich.
  • Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni.
  • Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi, karpia czy łososia. Problem w tym, jak kupić dobrą rybę? Wybrać świeżą, mrożoną, a może w marynacie? Kontrola Inspekcji Handlowej na zlecenie UOKiK wykryła, że w sklepach jest pełno nieprawidłowości – od zbyt dużej warstwy glazury (lodu) w

  • Wieprzowina w tatarze wołowym, substancje dodatkowe E- w białej kiełbasie, których nie powinno być.
  • Inspekcja Handlowa sprawdziła surowe mięso i jego wyroby.
  • Inspektorzy zakwestionowali produkty sprzedawane w 70 sklepach na 168 sprawdzonych.

Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów (np. biała kiełbasa, tatar, metka).

Kontrola mięsa

Inspektorzy sprawdzili 168 sklepów i hurtowni w całej Polsce, kwestionując produkty

  • UOKiK zbadał w laboratoriach jakość masła.
  • Mimo wysokiej ceny masło nie jest fałszowane tłuszczami roślinnymi. To dobra informacja.
  • Wątpliwości wzbudza nieznacznie przekroczona zawartość wody.

Kostka masła – nawet w dyskontach i hipermarketach – to od kilku miesięcy wydatek ok. 5-7 zł. W związku z dużymi podwyżkami cen Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przygląda się sprzedaży tego produktu.

- Sprawdzamy mechanizmy rynkowe, które mogły doprowadzić do wzrostu cen. Zbadaliśmy także

https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=13795

Źródło: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

  • Prezes UOKiK sprawdził, jak Euro Bank, Bank Handlowy i Bank Ochrony Środowiska informują klientów o zmianach opłat.
  • Zmiany warunków umów muszą być dostarczone konsumentom na trwałym nośniku wraz z informacją o podstawie prawnej i faktycznej wprowadzanej modyfikacji.
  • Nawet 80 mln zł – tyle może wynieść rekompensata dla konsumentów.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów sprawdza, jak banki zmieniają warunki umów z konsumentami. Najczęściej modyfikacje dotyczą podwyżek w tabelach