Pazibroda - regionalna potrawa zakorzeniona w kulturze wiejskiej powiatu skarżyskiego przygotowywana z utłuczonych gotowanych ziemniaków zmieszanych z ugotowaną kapustą, omaszczonych skwarkami świeżo wytopionymi ze słoniny – to kolejna potrawa tworząca Smaki Powiatu Skarżyskiego. Podawana na gorąco - dawniej jako jednodaniowy, codzienny obiad - od teraz w restauracji Myśliwska na Rejowie w Skarżysku-Kamiennej serwowana będzie jako wykwintny dodatek do dziczyzny.

W Myśliwskiej nagrywany był kolejny odcinek filmiku promocyjnego z serii Smaki Powiatu Skarżyskiego, a pazibrodę przyrządzali starosta skarżyski Michał Jędrys i przewodniczący rady powiatu Eugeniusz Cichoń. Instrukcji kulinarnych udzielała pani Janina Kołek z Sorbina specjalistka od potraw regionalnych, laureatka licznych konkursów kuchni regionalnej. Pani Janina omawiając sposób przygotowania potrawy nawiązała do jej korzeni w kulturze naszego powiatu. Niegdyś ze względu na dość słabe, piaszczyste gleby na terenie Kielecczyzny uprawiano głownie ziemniaki i kapustę. Te warzywa wykorzystywano do codziennej kuchni. Właśnie pazibroda stanowiła często podstawowy posiłek w ówczesnych domostwach. Tylko na wyjątkowe okazję jak np. święta do potrawy dodawana była omasta, wówczas potrawa nabierała szczególnego charakteru. A skąd nazwa pazibroda? – tę ciekawostkę odkryjemy w publikacji „Smaki Powiatu Skarżyskiego”, do której załączona będzie płyta z filmami pokazującymi jak przygotować potrawy z naszego regionu.

Pazibroda

Składniki:

mała główka kapusty

1 kg ziemniaków

omasta (słonina, cebula)

sól, pieprz

Podczas przyrządzania smacznej pazibrody starosta skarżyski Michał Jędrys i przewodniczący rady powiatu Eugeniusz Cichoń zachęcali do odwiedzania powiatu skarżyskiego. Przewodniczący przybliżył walory Rejowa miejsca, w którym znajduje się restauracja Myśliwska. Pobliski zalew to miejsce znakomite do wypoczynku nad wodą, raj dla wędkarzy. Dla osób ceniących militaria oraz zabytki historii i techniki przewodniczący Eugeniusz Cichoń polecał do zwiedzania Muzeum Orła Białego drugie w Polsce, co do ilości eksponatów z czasów II wojny światowej oraz pozostałości wielkiego pieca hutniczego pochodzące z XVIII/XIX w. z jedynym zachowanym garem wielkiego pieca w Staropolskim Okręgu Przemysłowym.

 

Pazibroda przygotowana przez włodarzy powiatu podana przez szefa kuchni restauracji Myśliwska Jana Maślikowskiego do sarniny i placuszków cebulowych smakowała wyśmienicie. Jak zapewnia właściciel restauracji Waldemar Pawliszak pazibroda będzie od teraz stałym elementem restauracyjnego menu.

skarzyski-powiat-z-widokiem